畏懼權貴?

好多人見到官就會打冷顫,因為我哋係一芥草民,見到官重唔驚到騰騰震咩!但係所謂權貴祗不過係人選佢吔出來,或者係大家俾面佢哋,當然係神都許可嘅;咁樣,佢哋咪變成權貴囉!我自己在教會成長多年,對果D所謂權貴都會有番D尊重,而且有時我心裏都有D怕佢哋,話晒佢哋都係在上位者;但係唔代表我真係服佢哋,因為通常呢D人都是表面風光,其實好多都係無料到!但係聖經都教導我哋要服從權柄,不過,我相信係指唔獨裁嘅權柄!因為在上的是要以公平公義對待百姓才得大家嘅擁護,否則,係咁先!咁當然,我哋都要為在上果班人祈禱,如果唔係,佢哋衰咗我哋都有難!重有,古人(係孟子喎)話:「民為貴,社稷次之,君為輕」。咁呢句都幾啱聽!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s