時間運用

好多人都以為自己是牧師的監察者,無論我做乜事,都有人係度呀chi呀cho,令人煩不勝煩!但有時諗吓D人既程度各有不同,咁又無謂令人誤會,咁咪自我約束一下也是上策(?)之一。例如D時間運用方面,假如我已經按教會工作時間安排做完嘢之後,咁祗要我唔係作奸犯科,又或者嫖賭飲吹;咁無理由無自由做自己喜歡D事架;就好似如果連D會友既家事或私事我都要理埋,你話佢哋會唔會大罵我哎!我其實好想講:「關你乜事!」。不過,話也要說回來,既然大家咁無解,又或者以為我攪咁多嘢仲邊有時間做好教會D嘢,咁你就大錯特錯喇!因為我每日用响整電腦網頁既時間一般都唔馳半粒鐘;就算真係睇戲亦大部份一套唔洗兩粒鐘。咁比起個D日日對住部電視或電腦幾粒鐘既人,我已經係算係唔錯喇!所以,千祈唔好連人做乜都要管,真係你唔煩我都煩呀!老友!(原發表在26/7)

對「時間運用」的一則回應

  1. 很多人都以為自己是教牧同工的監察者,或許是因為個人自我意識高脹(與會友的教育水平及工作程度有關),亦可能是因為社會上所流行的問責風氣,甚至是將工作上僱主與僱員的關係帶進了教會,誠然這實非教會之福。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s