教會唔馳講行政?

時時聽到D人話,教會係神既家,所以最緊要係講愛心,馳乜講行政咁麻煩。咁所以D會友無手尾,去廁所唔沖廁,借書唔記得登記,又或者私人影印唔記得俾錢,咁最緊要都係包容佢哋,馳乜咁緊張唧!對於我來說,教會的愛心和自由是最重要的,所以,提得多都無意思,最緊要係自律和識檢點!教會係唔應該用規條來綁住D會友,而係用愛心和以真理感化他們,靜係長氣「沉」氣教訓佢哋都係無乜用;反而係以身作則咁來影響佢哋仲緊要!所以,弟兄姊妹返教會係因為覺得神愛佢地,而且D人都愛佢哋!同樣,教會用行政嚟限制D同工都無乜用,因為要蛇王始終有辦法。與其用行政手段,不如多D關心和愛護吓D同工重好過!我既金句係:「教會唔可以無行政,不過,行政係死既,人係生既!」嘻!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s