教會行政的作用

相信很多人都認為教會不能無行政,這當然!正如家有家規,國有國法一般。但問題是現代自由社會,乜都講規條就使人有窒息感,但係無規無矩又使人過唔去!這就與舊約律法係新約時代的作用差不多,律法係指人一條路俾人行,但最緊要做到既係達到背後既精神!而這就是靠主的恩典來達到喇!既然係咁,咁默守成規咁按章工作又點會係神既意思啦!最重要係令到D同工做事甘心樂意和HAPPY!若果真係唔聽話,就先至攞D規則出來照吓佢,等佢知衰咁解;再唔係就係教訓佢或炳佢一餐,鬧醒吓佢之類。如果咁都無用,咁就叫佢收工囉!所以,我認為行政方法係用嚟係D同工唔聽話時攞嚟嚇吓佢就得架喇;其實,真正背後係主耶穌既精神,就係愛心結合公義!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s