我的心聲(二)

教會之所以攪成咁,主要係因為個制度唔掂!你諗吓班執事話乜就可以乜,班同工就無投票權,淨係齋talk;講完班友仲可以當你無到。所以,教會應該要改吓個制度,例如要俾會友多d監察一吓,遇到重大的事如炒牧師之類就非要會友大會通過不可。仲有係執事會裏面應該俾同工有舉手的權利,又或者俾同工決定牧養既事,班執事就決定行政既事務為主。當然,係旁邊仲有好多攪事者,佢哋好想左右大局,就會猛係度同班執事講嘢;而執事認為呢班係自己友就猛聽,唔係自己友就係咁先;為了達到目的,佢哋會蛇鼠一窩咁去整人!所以,繼續攪落去你話死唔死!所以,教會既制度一定要改!改!改!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s