我的心聲(四)

講真宜家執事會既架構唔掂係通行既問題,除咗宣道會外,其他各宗派都有這問題,所以要改就要由區聯會帶頭做起,唔係d細既點敢隨便郁!仲有區聯會應該要自己以身作則,處事就要依足程序,唔好咁快就take side!例如處理同工被炒之事就應事先做中間人(即和事佬),而唔係借D意插人一刀,咁樣既區聯會唔叫人失望都幾難!你諗吓你班大佬係上面都唔理人生死,到有事就拉人落閘,咁連自辯既時間都無埋!若果聯會屬下咁多間堂會有事都係咁攪法,你話有幾多寃案會發生喇!咁最後咪係勸D同工辭職就以為可以收科,但係呢種做法祗係掩耳盜鈴,因為根本就無解決過堂會的執事既麻煩,而祗係叫D同工為大局著想而隱氣吞聲,咁你話D同工唔谷住度氣而死都幾難!真希望區聯會班大人肯紆尊降貴一吓,真正體會到同工的疾苦,並且肯挺身來撐他們,而唔係驚佢唔死咁插多佢一刀喇!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s