候任樞機陳日君(一)

今日,在火車上聽到新聞報告話候任樞機陳日君...我猛然想起他其實在日前已被傳為新任樞機之一,但他卻謂未收到有關通知;但現在應成大局!我想陳日君做樞機,其實真係輸機(即係輸咗d機會),俾教宗派去第二度做;你諗吓佢依家話晒都係教會既代言人,雖然有時言論有點激,但係d民主派人士就好鍾意佢,話佢敢言,無懼權勢等!我個人都有同感,佢企出嚟就似代表緊教會人士(包括天主教同基督教)向政府表態,咁總好過縮埋乜都唔理。不過,今云佢被升上神枱就真係唔係幾過隱,就好似老董升做人大常委副主席咁,明升實降也!想不到政界和宗教界都識用呢招,都幾古惑噃!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s