候任樞機陳日君(二)

講起陳日君,咁就當然諗到佢副好難睇既面口,要知道話晒佢都係香港區既主教,咁梗係有d權威喇!所以,若果佢退休後仍在香港,咁始終都會有d影響力,就好似陳方安生咁;故此,今趟要升佢做紅衣主教,就好明顯想調佢走,咁樣,就唔使攪到港府及中方d高層唔高興!當然,陳日君有時係有點自恃(即係幾寸),但最緊要係佢敢講真話,咁就點都好過果d擦鞋友,正係識想藉機會搵著數和搏出位!但願陳日君呢次升職唔係叫佢收聲,而係令佢紥職後更加敢言和做公正既事啦!不過,我諗我都係度發緊夢唧!但無論如何,恭喜佢步步高升喇!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s