七月七日晴

七月七日是一個難忘日子,這好比六月六日在西方成為一個撒旦到臨的日子一般。一九三七年的今天便是中國的蘆溝橋事變,日本仔便開始了與中國人長達八年的戰爭,即係八年抗戰。講起d日本仔,我哋梗係好興,事關佢哋一係死唔認錯,一係改寫歷史--話佢哋無殺過中國人之類,真係諗起都嬲喇!所以,一到七月七日,甚麼國仇家恨都會出晒嚟。咁當然宜家日本首相小泉都好威,佢去靖國神社參拜都話之你;中國咪又祗係係咁椅抗議吓,跟住又咪同佢哋繼續做生意,唔通同佢哋絕交咩?!所以,日本仔真係好古惑;你又吹佢哋唔脹喎!但有時諗諗到七月七日,不如諗吓《長恨歌》 中的「 七月七日長生殿, 夜半無人私語時, 在天願為比翼鳥, 在地願為連理 枝」 。條氣可能會順d!因為呢首白居易既詩句咁浪漫(又可以話好悲情),我哋又何必大煞風景呢!雖然,舊曆七月七日都未到,但係都可以一樣浪漫吓就好過d架喇!
同樣,雖然宣道會單樣好似平靜咗,但係就始終令人很難過,但係又唔可以俾呢件事影響自己,最佳方法是自強不息和泿漫一下,咁就唔會往下沉,而係往上升!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s