教會無腦?!

『億 萬 富 豪 發 表 演 說 , 呼 籲 中 國 人 不 要 做 「 差 不 多 先 生 」 。「 差 不 多 先 生 」 之 號 , 源 自 胡 適 , 他 說 中 國 人 都 是 「 差 不 多 先 生 」 : 「 他 有 一 雙 眼 睛 , 但 看 得 不 很 清 楚 , 有 兩 隻 耳 朵 , 但 聽 得 不 很 分 明 , 他 的 腦 子 也 不 小 , 但 他 的 記 性 卻 不 很 好 , 他 的 思 想 也 不 細 密 」 。 胡 適 的 結 論 是 : 中 國 是 一 個 懶 人 國 。
以 此 類 推 , 一 個 人 的 思 維 模 式 、 嗜 好 行 為 , 愈 是 「 中 國 化 」 , 愈 是 缺 乏 獨 立 和 細 密 思 考 的 能 力 。 換 言 之 , 其 人 在 智 障 方 面 的 「 中 國 成 份 」 ( Chineseness ) 愈 高 , 愈 反 智 。 』引自陶傑今日的蘋果日報文章。

我個人認為這段文字正正表達了中國人的所謂無腦或唔用腦。特別在教會圈子,我看過很多不用腦的事件。很多信徒亦唔用腦,正係識聽個牧者講,又或者正係聽個會講;自己卻不會思考,更沒有獨立思維可言。試問咁樣,教會點會有前途!我個人十分鼓吹個人獨立思考,但係要做到咁,就必須每個信徒都要有追求的心,要多閱讀和思考,最好仲要受吓思維訓練添!咁樣,教會就唔會正係俾d高層話乜就乜,話物就物!現代教會最重要的是要講理性,當然還要有自由和愛心;但係宜家d教會正係講規條,講教義,其他既就一於闊佬懶理,一概欠奉!我睇見教會咁樣點會唔眼火曝;所以,教會要有進步,則必須讓信徒學習有多d分析能力,而就要從教導的模式開始,例如唔好填鴨式-祗係猛講基督教既教義係咁就算,更重要係佢哋就係明白,甚至知道其中的矛盾之處,又如何去解決?例如主耶穌的神人二性這種paradox應如何去理解,特別在達芬奇密碼大行其道之際。我祝願教會能夠以開放,理性和愛心來面對新世界,使教會的真理能洋溢萬國;但最緊要係不老套而合情合理!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s