美國長老會走聖公會的路?

最近,美國長老會亦步聖公會的後塵,允許同性戀者擔任教會的聖職(包括執事、長老和牧師等)。這件事便引起他國長老會(如非洲)的反對,他們計劃與美國的長老會斷交。我覺得這祗是美國聖公會的翻版,相信將來在世界各地仍不斷有這類事件發生。其實,我認為為同志議題分裂係最唔抵,因為這又不是涉及基督教核心的信仰(如基督的救贖),又可必攪到分裂咁大劑!這祗是顯出人的愚昧和頑固而已!個人以為,教會無需為這事分裂,係因為除非大家百分百肯定同性戀無天生,無後天既因素,而係好似犯姦淫(如包二奶)咁係自己攪出嚟既;否則,又何須繼續辯論不休和越攪越大,令到教會分裂,真係該當何罪!其實,教會今日唔好整係識得講愛心,而係要實踐愛心,咁即係要先接納同性戀者;而唔係吓吓要人改變先接納;這種先存的條件就已經嚇驚d同志,咁佢哋又點會得到教會既幫助呢?所以,教會應無條件(祗要係信耶穌咪得囉!)咁樣去接納他人;包括賭徒、妓女、吸毒者等等。至於佢哋改唔改,佢哋都會諗,唔馳你粗心!如果佢哋唔改,你挓住把鎗射佢都無用!所以話,教會最緊要係愛心和自由!就算佢哋改,也是因為教會夠愛心,可以令到佢哋受感動;又或者係神感動佢哋改變!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s