垃圾信徒

在教會多年,見到有些自以為義的信徒,但更多的是老油條!自義者還可能是有追求和有番咁上下;但係老油條則同垃圾無乜分別!試想返咗教會咁耐,但係就係推一吓,郁一吓;仲有係以為自己乜都識,其實係無料到,因為所識既係n咁多年前既嘢,但係仲以為自己好把砲!我見到呢d信徒就最易火都爆,所以,係教會講道時我就最鍾意係諷刺呢種人。例如:我會說返教會耐唔等於乜,因為在前的將會在後,在後的將會在前。呢班人一味扮識嘢,以為自己係教會耐就可以扮大佬,以為係人都要俾面佢哋!而我就徧徧唔俾面佢哋,所以呢d人就係最憎我,因我成日都side佢哋,仲話佢哋唔算係乜嘢,咁佢哋梗係興到出晒煙喇!講真,今日教會真係好多呢種垃圾信徒;若果真係要扔咗佢哋,應係最啱!不過,上主有好生之德,所以便繼續俾佢哋留底,而唔係一筆鈎消!我奉勸果d返得耐教會既信徒,要認真學吓謙卑;多d向後來返教會既人學習;咁樣,佢哋還可以保得住江湖地位,否則面係俾自己丟盡的了!

對「垃圾信徒」的一則回應

  1. 嗯,我仍覺得,任何信徒(那怕人他是年資久遠,「德高望重」的所謂大牧、名牧)以一己之偏見來選擇性惡解經文來陷人於「罪」,我們也沒有理由賣他的帳,他們照做他們的大垃圾信徒、名垃圾信徒是也。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s