自義者的悲哀

教會的自以為義者一般是對己對人要求較高,即所謂嚴己嚴人的。當然,亦有些是假冒為善的;他們有外表無實際,這種自義就最卑鄙!自義者的危機是規條主義,換言之,祗要聖經咁講,佢哋就會死跟,而且係無變化咁跟!如果你不跟足聖經行,佢哋就會鄙視你(多數在心中)!呢種人可取之處是都有d外表既敬虔,但係同法利賽人差不多;諗真d其實佢哋都有好多聖經既道理行唔到,例如聖經說要常常喜樂,他們就嗱口嗱面;又例如聖經說不要為明天憂慮,佢哋就牽腸掛肚!所以,若果大家都話要守聖經,咁大家都守唔晒,咁又何必要睇唔起果d行得差既人呢?!計我話,看自己和別人都一樣咁唔好就差唔多,事關其實我哋每個原嚟都係罪人一個,之不過上帝透過主耶穌來拯救我哋唧,咁我哋又有乜過人之處,可以自義唧!?所以,自義者最悲哀莫如沒有自知之明,即係死蠢;亦即係睇到人眼中既刺,睇唔到自己眼中既梁木!又佢哋就好易變成道德主義者,見到其他人有d唔妥就睇唔順眼,即如見到同性戀者就話佢哋違反聖經,話佢哋心理唔正常之類!呢d咁既人應該係自己多d照吓鏡,咁就會睇清楚自己的本來面目了!

對「自義者的悲哀」的一則回應

  1. 《聖經》(尤其福音書)最妙的地方,正正就是記載耶穌嚴斥這些自義的垃圾,遠遠超過嚴斥一切其他「罪人」的總和!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s