直奔標竿教會的荒誕!

香港教會最鍾意就係有樣學樣,即如Rick Warrren(華理克牧師)係加州的教會推行了他的一套run教會既方法好成功,於是攞出嚟同大家分享,結果全世界既教會都以為到寶;但其實可能係草!原因係教會個別成功係唔會有公式既,就算教會增長專家如馬蓋文等都係搵晒全世界各教會的增長因素,然後俾大家參考吓!呢個世界邊有有咁著數,祗要照抄就可以攞满分!?所以,直奔標竿教會既荒謬是在於大家以為佢個套嘢好巴閉,以為照跟一定掂!我以前就同官宣班執事一齊去聽佢哋主持既講座,而且買埋佢地d天書,諗住今云無死,點知後嚟先知佢哋果套嘢就係唔係好啱我哋,結果咪泡湯囉!其實,每間教會都有其特點,所以,要先了解自己教會既優劣點,然後先至可以對症下藥;否則教會成世都係無增長,到時就係喊到無謂啦!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s