教會淪落到常搵藝人做show!

教會近年很喜歡以請信主藝人講見証或講道來開佈道會,慢慢這種以藝人掛帥的方式就似乎變為成功佈道的公式,間間教會都有樣學樣!藝人信主原是好事,但係一信主就要佢哋出嚟做這做那,他們連信仰的基礎都未有,分分鐘前台救火後台失火,到時就仲難收科。仲有,藝人好多時候都做慣戲,亦會俾人一種不知真定假既感覺。所以,間中請d靈性和見証好既藝人做吓都無問題,但係好似宜家咁樣請得咁頻密就唔多妥喇!仲有,教會成日請藝人來撐場,咁係咪我哋教會d傳道人唔掂先,如果係咁,我哋係靠人定靠上帝先?!最慘既就係,人哋以為教會都咁膚淺,正係請D藝人返嚟做show,想呃人錢咩!所以,我既睇法係:「搵牧人好難搵,搵藝人最搵笨!」;之但係如果搵埋好似林以諾果D咁既騎呢show牧師,咁就比死更痛苦!(事關佢越做就越世界仔,而且走靈恩!)我真係好想係呢度呼籲大家一吓,我哋寧願走羊腸小徑,唔都好走寬闊大道,因為D意外仲死得人多!

對「教會淪落到常搵藝人做show!」的一則回應

  1. 上次梁藝齡到官宣做佈道會信息分享, 又做埋呼召, 聽落都有D驚, 不過她說自己正讀緊神學, 都仲算有D信心保證, 先無甘驚………….!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s