想告宣道會!

自從去年底宣道會因言論入罪要我辭職以來,我曾有意念想告宣道會(特別是區聯會);因為他們不理是非緣由就入我罪,按理他們這樣的無理,我是可告他們。但本著聖經提過不要把弟兄告在不信人面前的看法,我都以溫柔的心來把此事放下。但自從他們刊載聲明而引發我的回應(我也出聲明和把要我辭職的信件公開後),他們便噤若寒蟬,好似啞咗咁;我就頂住條氣!咁佢哋算點先,又唔回應,又唔面對,作聾扮啞,我就最唔鐘意呢種做法!所以,心中都間歇地浮起要告宣道會既念頭!其實,要告上法庭我都唔想,但係如果內部無公平,是否就要執著唔告呢?加上呢件事始終同勞工法(不合理逼人辭職或解僱)有關係,咁我唔用法律既途徑仲有乜方法;唔通正係話伸寃在主就算咩!?咁社會仲使乜訂法律,畢如乜都由上帝解決咪可以囉?!所以,我真係想請教吓大家,若我告宣道會立此存照,係咪更有公義呢?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s