越保守、越分裂

別以為保守的教會就必然很團結,如一個鼻孔出氣;其實,由於保守教會的人仕過份執著某些教條,若果其陣營中有些微與他們原來的有徧差,他們其實自己內部便已分裂成若干派別。當然,他們不會公開這種情況,但行內的人都知!例如宣道會在港就已分成兩個--宣道會區聯會系列及中華宣道會系列。表面上,他們仍有友誼關係,但行政上已互不相屬了!所以,基督教的派系多到無人有,自己宗派內部分裂外,又不斷有新宗派和新獨立教會成立,於是各自形成各自的山頭!當我們口裏猛講合一,但係其實不斷的卻細胞分裂,你說這是不是虛偽!?所以,就算開乜嘢華福大會講合一,都係得個講字;開完會就算,馳乜咁認真唧!之後,咪又係故態復萌;甚至變本加厲!以前滕近輝牧師係最大胸襟既教會領袖,佢係度主持大局時仲有D嘢睇吓,依家連影都睇唔到,仲邊可能搞合一呢?就如福音派三大宗派合作攪果D會,合作完一次,有D人都激到癡肺,你話仲攪乜呀!所以話要攪合一,最緊要就係要開明,唔好正係講什麼教規,否則一定泡湯!信不信由你?!

對「越保守、越分裂」的一則回應

  1. 噢...信到十足!論保守,「弟兄會」堪稱保守之霸,無任何教會能出其右。明光社、蘇穎智、王永信、吳宗文那班人連提鞋也未夠班。但別以為弟兄會(霸道地自命)信仰純正,同樣分裂成至少三派...「開放派、」「閉關派」、「福音堂派」!小弟不「速閃」才怪,呵呵!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s