教會勿與民主背道而馳

天主教是教皇大晒,所以,乜嘢都由佢話事;當然,佢身邊果D紅衣主教都唔嘢小,但係最後都係教皇扑搥,所以,天主教無民主係人都知。但係其實,緣自天主教既聖公會,又或循道衛理會等既大宗派,主教或上層都係話事人,咁即係中央玩晒;每間堂會的主任牧師甚或傳道都係由中央委派去的;當然,這做法有其好處,就係堂會D執事或會友都郁唔到D牧師和傳道;但係咁樣教會就無民主可言!這又是教會走另一極端的情況!故此,在現代講求民主的社會,我認為各個宗派都唔好再執著所謂傳統,即係要下放權力;例如主任牧師和傳道的委派要經過堂會的認可,若果經了解執事和會友的意見而知道到任的同工是否適合才作最後決定,這豈不是更好嗎?另外,若果D同工做落咗都幾好,就唔好隨便調走佢哋,咁當然若果做得太耐,又怕佢哋做山寨王,咁如果合情合理的調動都可以考慮,例如己經做多過十年咁就可以升佢職或調動吓都唔俱!盼望各大宗派領袖都明白民主的路才是時代既趨勢,千祈唔好仲衰過宜家既特首選舉就好喇!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s