反轉福音派

我出於福音派,但我今年好像反福音派而行;除了因為宣道會同我既瓜葛導致我反抗以外,更是我自己多年在福音派教會的觀察和體驗的感受。但我所作的目的卻是積極的;就是我敢提出福音派的不是,我是期望他們能夠改變一吓,唔好再係閉門造車!同時,仲有好多落伍和壓迫人的做法都要改吓!所以,嚴格來說,我不是踩福音派,而係想反轉福音派,叫福音派能夠在時代洪流中翻身!當然,有人會鄙視我的做法,不過,通常這些都是無知的小人,在我眼中不值一哂!其實,自由派亦有其問題,但係較理性,換言之,用腦總係好過唔用腦!如果好似靈恩派咁樣激法,個腦生嚟都唔知有乜用;正係盲目咁亂叫亂跳咪得囉!求主真係憐憫今日既教會!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s