耶穌拯救全人類!

主耶穌降生在世.目的是為要救晒世上所有的人;但一般教會(特別是福音派)祗強調因信稱義,卻看不見原來「神願意萬人得救,不願一人沉淪」如何能真正達成?你想吓點樣傳福音都無法叫這願望實現啦!所以,我認為主耶穌點會好似我哋咁白痴,諗埋d咁無厘頭既方法呢?雖然,主耶穌降生受死呢個方式確實令人確得很笨,但係拯救人的範圍就唔會係咁窄啦!個人相信因信稱義是正路,但係神已經包了底,果d唔信既人都有特赦;唯一可能無得赦既係拜魔鬼既人士,因為魔鬼就落硬地獄,咁果d同佢有關既人就唔敢包喇!如果你問我有乜聖經經文支持,我也可以福音派的一貫處事方法(即係靠一節經文或很少經文就確立定論)來話你知:「祂為我們的罪作了贖罪祭,不僅為我們的罪,也為全人類的罪。」(新譯本,約壹二:2)當然還有其他經文喇,仲係喺羅馬書添,你搵吓啦!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s