基督徒的大使命

基督徒要遵守主耶穌頒佈的大使命,即係要去叫萬民作主的門徒,所以咪好多信徒都去傳福音,教會又開佈道會,就係想多d人信主,直到信主人數滿足時,主就會再返嚟!這種邏輯就係要叫信徒不斷把福音同人分享,又請或拉人返教會;但係慢慢就變成正係得把口去講,又或祗懂得求數字以為可以交數!其實,真正的傳福音是叫人明白上帝的愛,即係唔單止係講,而係活出上帝的愛心!如果上帝已經透過主耶穌的死救晒全人類,我哋就係要話俾人聽同埋俾人感受到上帝愛佢哋,藉著主耶穌為大家死咗嚟贖罪;宜家就係要大家知道和明白呢件大事!假如佢哋肯信,當然係會因信而得救,否則都會知道呢件事同佢哋有乜關係!但係咁樣傳福音就唔係為求人數多少,而係單單係為分享上帝的愛,讓人在無壓力下自己決定信唔信!好過正係用落地獄嚟嚇人,叫人因恐懼火燒而迫住信主!咁當然,肯做主耶穌的門徒越多,咁主耶穌再返嚟既時間就越近;但係最終就係全人類(除了不獲特赦者)得到拯救!例如主耶穌未降生前中外既人,又或未聽過福音既人和夭折咗既bb等等,都係一齊係天堂度,你話幾好!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s