禁止書籍發行

最近,內地作家章詒和的新書「伶人往事」被禁在內地發行;其實這已不是首次發生在她身上的事。不過,今次佢先至爆大鑊;因為內地機關實在太離譜了!事實上,過去內地不少著作都被禁出版和發行;如民運份子王丹或劉賓雁和民問寫實題材中提及官方黑暗真相時,相信一律過唔到關!當然,香港的出版事業較開放,但對於敏感題材(如若同性戀被肯定),d報章同出版社會有好多顧慮,就未必敢出喇,因為怕影響社會風氣喎!呢d就叫做自我審查,難怪有d傳媒會小心翼翼,免得得失大眾或官方!如日前廣管局發生警告香港電台和無線節目既事便是一例!個人認為香港要的是百份百言論自由,即係講乜都得;就好似黃霑以前都出個不文集咁,結果頗受歡迎,真係估唔到!我相信香港人要學做文明既人,大家都學識要分析事物,唔係人講乜就信乜,咁樣先至係香港人要有既民主自由精神!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s