教育學院風波的反思

教育學院事件出現羅生門,莫禮時的副手陸鴻基爆料,話教統局局長李國章曾就大學正名及合併事宜等指手劃腳,並且說如果教院唔聽話,就有嘢俾佢哋睇!呢D恐嚇既說話如果屬實,李局長想唔落台都幾難!其實.手中有權的人一定要有相當的自覺能力,才會懂得運用權力,否則好易玩大咗!今次,教院正副院長的命運都料難番身,而佢哋講既嘢相信都會得全院師生的支持和同情;但係問題就係無証據,所以齋講係唔夠力鋤死人的,要拿出証據來(如文件或錄音等)才能把對方擊倒!就如我與宣道會的事件,我如果唔係攞出果封執事會俾我既文件,咁我講乜都無人信,因為我得一把口,而宣道會就人強馬壯,我點夠佢哋講,而且D人一定以為我作嘢。但係宜家我真憑實據,就算我假人都可以當真喇!所以,宜家教院想講衰李局長,最緊要就係拿出証據來,如果唔係,就係各自吹水,即係口同鼻拗;若兩邊都無法勝出,不如早D收聲好過喇,費事講多錯多!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s