台灣與香港政局的對比

台灣自馬英九涉嫌把公錢入錯自己戶口而被起訴後,反激起他早日公佈了他參加總統大選,繼之而是國民黨的王金平及民進黨的四大天王亦不甘落後地表態同樣參加,決一雌雄!看來若沒有彼此妥協的話,到時又看誰是會漁翁得利!?而陳水扁雖快下車,但還仍不脫攪攪震本色,他還是要不斷要鼓吹台獨,也為要轉移他家庭貪污的醜聞!這樣的一個政治局面,祗讓我們看見散沙一盆;台灣的居民真的要頭腦清醒,否則變成炮灰,被中國打個稀巴爛,又或是自己亂過亂葬崗,真係無眼睇囉!
至於香港方面,除了兩位特首候選人的牙骹戰繼續外,陳太又出嚟講吓雙普選方案及時間表,咁陳佐洱咪又出嚟招積吓,叫D反對派或有識之士收聲,因為當基本法討論雙普選時,佢哋都唔知係邊度!其實,香港雖然沒台灣咁亂,但係就硬係無普選,就算話有都係蝸牛式的方案;咁可能要等到下一個世紀都唔定!不過,港人要自救就必須要爭鬥,不能坐視不理;因為民主從來不是自來的,是要我們盡力表達和爭取回來的!現在雖有些政黨(如民主連線之類)在為民請命方面做多咗d嘢,但係講真都未夠,要一人一信(全港幾百萬人齊齊寫),又或者好似六四或七一咁上街百萬人遊行,咁樣或者可以早日落實基本法既雙普選,否則又係無眼睇囉!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s