中大學生報事件

諗唔到今次中大學生報情色版咁大鑊,具然令中大校方當權派神經過敏得咁緊要,真係又要劏又要殺,搞到d大學生喊咁口!講真呢個係乜嘢世界,連發問卷問吓d出位既性問題都俾人斬到一頸血,咁仲有乜言論自由可言!雖然我未正式睇過呢份報,但係睇d報道大概都知道主要係因為問卷果兩個問題;即係問及亂倫之類既問題!咁其實,聖經都有講呢類課題,不過是提及這類事情是要不得及要受刑罰(參舊約利未記廿:10-16)。所以,我想若他們這班年青的學子能在問卷上寫上一些傳統或經典的看法,然後才發出這些問題,那麼他們可能避免被人炒作成咁!希望中大高層唔好咁無情,也應體及學生既不成熟和對事物的好問,而唔好吓吓用權來鎮壓佢哋;咁咪唔會好事變壞事囉!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s