教會鍾意拖慢板

一般來說,政府部門都很官僚,即打喜歡拖慢板;我也曾以此話說及宣道會區聯會的處事作風,當然官僚也可說是擺款和其他相關的不合情理的表現!基督教圈子內官僚的氣氛也不弱,例如若果不滿某宗派的儀式或做法,你向他們反映或反對,而上頭又有些保守的老臣子既話,咁你等極都睇唔到有多少轉變!教會內都知道很多錯漏百出的措施,但係梗係唔見有動靜去改,例如教會要多d民主,要修改會章等,咁你向上頭反映,大底要等十年八年先至有人會蘇你!你話佢哋幾大個鼻,簡直當你無到!事實上,教會應急會眾所急,正如香港特首話齋,要急市民所急;但係大多係得個講字,做就無份。若果繼續咁落去,你話教會唔pk都好難!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s