吳邦國言論雜談

自九七回歸以來,很多人懷疑一國兩制的可行性,最大原因是恐怕中共講過d嘢唔算數,即係話俾權香港又收番之類!所以,最近中國人大委員長吳邦國的俾權言論好像擊起千重浪,受到好多港人的關注!我諗其實呢件事港人有哂心理準備,如果唔係之前就唔會有咁多人移民外地;不過,中共始終會做吓樣,其實話就俾權你哋,實際是背後操控;到現在更加清楚講俾大家知,香港有幾多權都係中央話事,咁仲幾坦白喇!其實,香港回歸中國即係話香港係中國既一部份;以前殖民地時期就由英國佬管,現在回歸後梗係大陸管。雖然立了基本法,但係解釋該法的條文都係中央話哂事喇,正如過去都尋求過人大釋法添!因此,港人要自強,但也要順應天命,唔好死撐,否則有排你嘆!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s