為明光社撐場的不知所謂!

明光社十週年紀念,除了豪門夜宴,嘉賓雲集外,還在報上刊載自己過去十年的威水史;當然係叫人繼續撐場,捐錢之類!其實,明光社的這種自豪感是夾集在危機感當中;因為明光社仝人明知外人對他們的印象很差,而想藉此機會向人表功勞和搏同情;我雖體諒他們,但卻覺得不知所謂!明光社得到那麼多負面意見和反應後,應該是閉門反省,並且作出相應的路線調校才是;誰知仍要自我表現一番,並謂要繼續走原來的路線云云!這種stubborn的做法真令人嘆為觀止!情形就像中國大陸的共產黨,明知共產知義都唔work,但係仲話要堅持走中國特色的社會主義;與此同時,還要黨員和人民撐場;你話係咪離譜!其實,這種堅持唔係堅定,係唔識轉彎既死蠢所為!我其實一路都話明光社唔係壞組織,佢哋都係想社會d人唔好犯罪唧!但係最衰就係要人人都跟住佢哋既標準,唔識做調和的功夫!咁樣搞落下,咪繼續階級鬥爭下去囉;咁你話佢哋係咪死蠢,而撐場果班友咪係傻Q囉!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s