塔利班殺人唔眨眼!?

 早前阿富汗塔利班(意即「伊斯蘭教的學生」)把韓國一短宣隊伍擄去,並在之前把其中一名牧師人質殺害;據稱塔利班此舉是為要阿富汗政府釋放他們被囚的成員。塔利班由支持拉登九一一行動而名噪世界,但卻因而被美國追逼不堪;故今次的反擊再突顯回教與基督教文明的衝突,特別是今次被擄去的人質皆為基督徒!韓國人質生命岌岌可危,我們當然希望塔利班大漢手下留情,免殺無辜!但想到塔利班被美軍迫至窮途末路,他們的反擊又似乎值得同情!不過,今次韓國班基督徒短宣就真係揀錯地方,連塔利班既大本營都敢去,你話唔死都幾難?!我當然也同情面臨死亡既基督徒,不過,以前成日聽到人話殉道幾咁偉大,d報導仲話經常還有殉道事件發生;但今次卻實在睇到,叫人更清楚信仰的代價,我認為都好有教育意義!其實,講真都係教會(如十字軍東征)和美國佬累積咗同回教徒既仇恨,如果唔好好再復和,而仲玩針對,咁樣遲早死得仲多人,到時就真係嗚呼哀哉喇!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s