阿茂都想做人大代表!

舊屆人大代表退任在即,居然有不少人想參選新一屆人大!講真,這不算什麼新聞,因為自香港九七回歸後,很多人都已經轉向中央,寧左勿右之風亦盛。以前搵阿水去做人大去代表,宜家阿茂都要做人大代表!所謂此一時彼一時也!雖則人大代表無乜實際功用,頂多是舉手機器或傳話器;但勝在有機會接近中方高層,並且話晒都係中方既代言人咁!試看看現任人大曾老爺那副咀臉,你睇到都想嘔喇!所以話,以往做人大代表都係乞人憎的,現在則變成好似鬼佬咁,塊臉仲熨金添!對於香港前途,很多人都想有民主或可以作出些影響,而做人大代表就正係比做立法會議員可能更有standing,咁你話點解唔去參選人大代表喎?!因此,據聞連羅飯焦和田二少都話會去參選噃,真係大勢所趨,係人都想飛!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s