誰為姐仔請命?

近日幾位姐仔(妓女)被殺,引來大眾關注。但妓女一向受人歧視,係人都叫佢哋係雞,佢哋仲有乜臉企出嚟講嘢。而今次他們生命受威脅後,才受到多些人的關注,實在係令人痛悲!聽聞警方話係印巴人所為,可能又窮又衰,連女人既錢都搶,仲辣手摧花,真係抵死!但其實,今日好多人見到姐仔都當佢哋係衰人;要知道主耶穌昔日是與妓女吃飯和關懷他們的人,祂不會歧視他們,反而與他們同行。綜觀今日情況,不單社會人士沒有與他們同行,連教會也沒有與他們同行;祗有紫藤組織與他們同行,為他們請命!做雞其實唔容易,除了俾警察詐形,還有蠱惑仔的壓逼,佢哋生活越來越艱難!當然你會話,咁咪好囉,以後妓女滅跡lu。但自上古以來,妓女就係社會舉足輕重,無妓女又點會有文人和貴胄,因為佢哋都要搵D妓女喧洩一吓!當然,現在當娼者大多都唔似舊時,佢哋係自願居多;都係為咗搵食唧!電影「性工作者十日談」就曾提及姐仔既辛酸,比起甚麼應召女郎更合乎真情。今日,有邊個會出嚟為佢哋講話,果D公子哥兒,達官名流,唔係都係趙完鬆;唔通出嚟撑佢哋咩!泛民都有亞姐為他們請命,咁又有誰捱義氣為D姐仔請命呢?!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s