暑期搵工宜小心

就嚟放暑假,好多學生都會出嚟搵暑期工,又或者有D些畢業生出嚟搵嘢做;咁就要留意不要信有咁大隻蛤蟆隨街走既工作。有所謂模特兒公司或電影公司尋星,他們會先收什麼訓練費;又或幕後代唱(如杺秋文化等)都會先收學唱歌費;或者是所謂合約落訂,以免你未學完便走人;又或當你學完唱歌後,就給你困難(如俾D鬼咁難既歌你唱等),叫你知難而退。這些公司的目的就是要騙你的學費,以增加他們訓練班的收入。這種掛羊頭買狗肉的方法無日無之,騙倒不少心急搵工或謀求發展娛樂事業的男女。比起街頭XX黨行騙,這當然較好,但最終大家仍是做了老襯。奉勸大家搵工要小心,不要貪搵快錢或虛榮,免得上當!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s