論人心虛弱

銀行擠提,這是久已未曾在港出現的事,想不到今次美國次按掀起的金融海潚,竟連累香港眾街坊。要想到美國今次多間銀行被美國中央接收或如雷曼兄弟銀行倒閉,若再有任何風吹草動,大家都會驚到震!故最近有人傳云東亞銀行因金融投資失利而缺乏資金,大家就很易乜都當真,咁咪成村人走去東亞攞錢囉!當然,東亞係咪莫水祗有佢哋D高層知,但係「空穴來風,未必無因」就係中國人一向既名句。所以,寧可信其有便成為大勢,加上現在人心怯弱,少少唔妥都會叫人受不了,因為錢字在人心中最緊要!難怪聖經說:「貪財是萬惡之根」;馬克吐溫則說過:「無錢是萬惡之根」。因此,有錢無錢都係錢作怪;唯求上天憐憫世人,叫大家有錢好要分,無錢唔使震!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s