教會長執面面觀

教會中以長老或/和執事作領導層,但一般的長老/執事都應是有相當屬靈程度和年資才能擔任。可惜,基督教會由於人材缺乏,所以便時有濫竽充數的擔起此責任。最氣憤的,則莫如因為貪在教會得人尊重或稱讚而自薦任者。我知道某些教會甚至因有信徒要爭做長老而與牧者閙決裂,最後做不成長老而一走了之的。因為長老在教會的地位差不多等同牧者,故很多人到了若干時日都多少有野心做呢個位。然而,一般教會不是都會有長老的職份,事關俾信徒做咗長老咪成日令到佢地同牧者爭話事權,這又何苦呢?但係講返做執事既信徒又唔係一定差得過做長老,因為現在許多教會都以執事會的表決來定規事情,咁就做成牧者無話事權,咁你話做執事係咪好過癮。雖然,執事應該係做D濕碎嘢,如新約使徒行傳中就係管理飯食,但係時移世易,宜家D執事大多都很寸。他們眼中視牧者如無物,因為票在自己手中;他們外表是好像尊重你,實質係知道自己有權決定牧者的生死,所以便在牧者面前扮吓謙卑,但遇到利益衝突時便會出頭了。正如我以前教會既副主席,表面就返呢教會睇吓有乜嘢要幫手,實際就係要巴結吓D同工,等D同工賞識吓佢,若果你唔就範,咁佢就會搵你把柄來整低你。佢甚至會開埋你部電腦摷料,咁樣D牧者就更易中招!這樣的執事比比皆是,佢哋最鍾意就係做戲和講大話,目的祗為增加自己的本錢,可以令D教友以為佢哋好好,其實好過屁!願主叫呢D長老執事早日收皮!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s