教會長執面面觀(二)

教會長執當然不是全部衰人,不少是懷著服事上帝和教會的有心人;不過,可惜一入侯門深似海,在執事會內好的也有可能變成不好的,因為怕得失其他執事也!簡言之,執事可分為精過鬼的和笨過豬的兩種。精既執事是動口不動手,笨既執事梗係動手架喇!意思係精執事會怕與牧者直接衝突,所以就會搵D好的執事來出手,咁後者咪變成笨執事囉!當對牧者有不滿意時,精執事就會跟笨執事講,叫佢哋同D牧者講乜講物,咁D精既咪可以平安無事,而牧者就以為係笨執事搞事。教會牧者做得不好時而有之,做執事既應該係好好同佢傾談,為佢代禱和給與幫助,若果都依然故我,咁咪求上帝帶領佢離開,上帝必動工!但係如果因為牧者唔好,就開一百幾十次會來整低佢,這就是stupid!因為花咁多時間精神嚟做埋D無謂嘢,不如好好做好教會D事,否則教會不增長又賴牧師做得唔好,原來係班執事係度搞鬼,你話好嬲定好笑!?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s