教會以末世嚇人

教會自第一世紀以來便不斷講未世道理, 但講了二千年這個課題仍是喋喋不休地講下去,皆因基督教會想藉末世來儆醒信徒不要作糊塗蟲。教會末世神學有所謂’already but not yet’的說法,就是說末世已到了,但卻未完全實現。但更奇怪的是,教會一見世界有乜風吹草動,就又會大搬末世學嚟講吓,好似要話俾人聽, 基督教既預言係幾咁準,又想嚇吓人叫人早日信耶穌。其實,我覺得呢種做法祗會令人覺得教會講來講去三篤屁之外,還使人對聖經的預言產生懷疑,因為次次講末世,次次都無真發生,咁D人點會信基督教信仰呢?如最近影音使團(一個專向保守教會拍馬屍的基督教機構,卻以影音方法來傳福音作自居)又搞了個未世專題講座,還請了偽君子吳宗文和過氣保守長老吳主光來作講員;我諗呢D聚會都不會有多少新意, 咁但係總會吸引到一些無知的信徒!其實,我更希望教會機構做多D對社會有貢獻既事,千祈唔好再煲埋D無米粥喇,好嘛,唔該!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s