飛來橫禍論豬流

墨西哥城傳來豬流感(又稱甲型H1N1新流感),隔鄰的美國首當其衝食個正著,即所謂一波未平(經濟低下),一波又起。美國救緊經濟危機之際,又來一個盲流感,真係慘過弟弟,唔通美國沒落真係天意?!香港前經過禽流感,又有過SARS侵襲過既經驗,甚至連當時管治不力的陳馮富珍都可以擔起了世衛組織既頭頭,可見香港確係唔小嘢!因此,呢倘香港既經驗真係大派用場,外國人也要紛紛帶口罩洗手,同2003年香港既沙士期一模一樣。宜家香港已開始有第一個豬流個案出現,相信今時唔同往日,香港上下定必能克勝此一役。但係世界各地的衛生同措施就真係唔咁講,到時像以前歐洲的黑死病就該燴哪!當然,對於各種不同類型的流感,大家都已經見怪不怪,但係若果一死人,咁大家都會震晒。故此,今次曾任港清潔大隊長的曾特首一馬當先,希望執番個彩,可以叫人對他另眼相看!睇嚟依家D禽畜真係令人提心吊提,雖則豬流好似話同豬無關,但係始終有D心理障礙,盼望大家手下留情,不要將屋企D狗猫鼠兔全部趕晒出街,叫各類流感盲目流行就好了。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s