要給戒毒者機會!

本港中學生啪丸情況不斷加劇,學校老師及社工憂心重重;然事件更因幫助吸毒學生的正生書院要遷往梅窩而被當地居民評擊而雪上加霜。政府的官員馬時亨等好似同情心爆棚,仲流晒眼淚地表示要支持吸毒學生係梅窩度戒毒和學習,但講真政府給與戒毒機構多少支持實有眼見。以前有福音戒毒機構要搬去晨曦島既山卡罅,後來基督教互愛中心咪一樣要去沙螺洞村無雷公咁遠,宜家正生書院又要去梅窩,政府當呢D機構一向似乎係生人勿近,現在有人出嚟拒議一下又有乜出奇。既然政府叫人不可一也不可再地吸毒,咁佢哋應該出錢出力地為這些戒毒機構搞好D戒毒工作,唔使佢地無錢又無面,更加在搵地方時遇到重重困難。以我所知,政府對這些吸毒機構都闊佬懶理,祇係在遇到現時吸毒學生增多時,才出嚟做吓show,真係見到都飽。我認為政府應該要重思如何幫助吸毒者和各類弱勢社群(如同志等),俾佢哋機會可以在社會上得到尊重和支持,叫佢哋口中既包容能見諸實現,這便功德無量了!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s