福音派的反智行為!

大家都知道最近播道會港福堂被「回歸基督精神」及一班志同道合的基督徒在門外以另類聲音抗議該堂牧師吳宗文河蟹,附和某些權貴的會友,呼籲教友投白票等政治舉動。可是,你越反對佢,佢就越受福音派或保守派的基督教會所歡迎;君不見今年紅黑皇佈道會中,他便被邀擔任講員。連那個甚麼方舟話係真既佈道會(影音使團攪既)都請佢去講嘢。咁你話福音派死唔死!吳宗文罪惡彰然,又話放安息年假,其實就係教會行出行入,對外講大話不特已;外面既教會/機構更懵到上心口,居然仲搵佢去講道!其實,吳宗文同埋蘇穎智呢挺人,就俾人以為為基督受苦,被人(魔鬼)攻擊反對,所以更加要受到抬舉,以表示撐佢哋。這種反智行為確實叫人大開眼界,原來基督教會的思想及所為那麼幼稚和不合常理。吳宗文又或蘇穎智等人明明係不應政治表態,卻為那些不辨是非者誤以為他是為義受逼迫,真係唔笑死街坊都幾難!試問吳宗文有乜本事為主受苦,因為佢係浸會都唔掂先過檔,如果連係浸會時都忍唔住氣,到了播道會又會變咗肯受氣咩?!所以,佢根本就無能耐的本事,何況是為主受苦?!其實,基督教這種護主心態就真係得人驚,即係唔理三七廿一,總之就係抱住死都唔放,亳無理性地抱殘守缺,就如抱住個吳宗文隻臭腳唔放,仲以為寧死不屈喎!真係無佢哋修,願上帝憐憫福音派,叫佢哋唔係咁憨居就好了!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s