梁家麟的三幅屁理論

近日看到建道院長梁家麟在《宣訊》中「新甲子的召喚」的講稿,該稿為他在本年六月在區聯會執委會的講章內容。看後的感覺又是那種三幅屁理論--傳統的開荒,傳福音精神,要助邊緣人士,要找新人接班等。這些理點講咗幾十年,從滕牧師年代講到今日,真係全無新意。若果宣道會有洞見,首要的便是關注不公義的社會議題,傳福音係人都知道重要,但係宣道會最弱既地方就係無理會民生和政治,故我才在過往寫過宣道會對社會關懷不足的看法。若果要關懷邊緣人士,為何唔提吓妓女、同志這些人呢,可見他們得到講字,睇吓十年廿年後宣道會會唔會有妓女、露宿者、同志等人出現便知曉一切。其實,宣道會D舊牧師我大部份都識,如牧養我的王克章牧師,都乾初牧師、時恩証牧師、魏道榮牧師、崔冠軍牧師等,他們是開荒吃苦形,但現在是知識型和新世代的時代,他們還常常講埋D唔同現實相符既嘢,咁你話好嬲定好笑!?我認為宣道會首要係搞通了政治神學一關,然後加強民主及開放的精神,如接納妓女、同志等入教會,這樣宣道會在未來還是有睇頭的,否則做來做去又係果D乜嘢學校工作,乜乜中心服務,咁真係無乜突破!與整個世界講共融開放,接納異己等精神背道而馳,我睇咁走落去係你唔死我死咯!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s