再論宣道會搞六十大壽活動!

最新讀到宣道會的刊物《宣訊》130期,頭版便有三封信由宣道會給三種不同年齡(老、中、青)的會友,呼籲他們參加今年11月28日在香港大球場舉行的六十週年感恩崇拜。查實要搞活動梗係係D乜週年物週年,咁宣道會要搞都唔出奇;但問題祗是D出乜嘢名目來搞才算屬靈?!因此,大球場感恩崇拜便是最屬靈,而且還有三萬人同領聖餐,共證合一,問你死未?!宣道會若果真係咁屬靈,應該慳番D錢去震災,去幫吓唔夠錢既宣道差會,而唔係搵D錢咁樣花!你諗吓現在呢次的洗費都要D會友去奉獻,而且所費不菲,要租大球場你估平,仲可能有其他餘慶,到時埋單都幾和味!最希奇還是要寫三封信來呼籲,而唔係用同一封信邀請,好似驚死人唔去,又或驚人話佢哋花費,點都要搵個好理由來掩飾。我之前已在本欄寫過,宣道會要有好形象其實好簡單,就係用這次機會展示自己的博愛和關懷社會,如做慈善和參與社會正義行動,保證換來掌聲和令人眼界大開。可惜,宣道會D上層腦生草,諗嚟諗去都係果D咁既嘢,真係晒料夾剩惠!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s